Ελληνικά English

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η ραγδαία εξέλιξη της ηλεκτρονικής το τελευταίο τέταρτο του αιώνα μας, είναι για το σύγχρονο άνθρωπο δεδομένη.
Αυτό γίνεται αντιληπτό περισσότερο στους επαγγελματίες ηλεκτρονικούς, στους σπουδαστές των σχολών ηλεκτρονικής και βέβαια στους εκπαιδευτικούς τους. Εκείνο που δεν είναι πλήρως κατανοητό, ακόμη και από μια μερίδα ειδικών, είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ηλεκτρονικής επιστήμης και τεχνολογίας.
Η -κατά το δυνατόν- συνολική αντίληψη τριών βασικών λόγων, οδήγησε στην εκπόνηση αυτού του εγχειριδίου.
Πρώτον, στην ηλεκτρονική όση γνώση καταχτήθηκε από την εποχή της τριόδου λυχνίας (1906) ως το 1985 σε παγκόσμια κλίμακα, άλλη τόση παρήχθη από το 1985 ως το 1990. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία των επιστημών και δείχνει τους ασύλληπτους ρυθμούς ανάπτυξης της ηλεκτρονικής.
Η θεωρητική γνώση σε κάθε επιστήμη είναι αναγκαία η υλοποίηση της όμως για να είναι πάντα επιτυχημένη, προϋποθέτει την αντίστοιχη τεχνογνωσία. Στην ηλεκτρονική αυτό το έργο αναλαμβάνει η "τεχνολογία ηλεκτρονικών εξαρτημάτων". Η απαίτηση μιας σύγχρονης "τεχνολογίας" είναι φανερή. Το παρόν βιβλίο φιλοδοξεί να προσφέρει σ' αυτή την κατεύθυνση.
Αυτός ο τόμος ασχολείται με τα παθητικά εξαρτήματα και μία φευγαλέα ματιά ίσως ξενήσει τον αναγνώστη διότι και "πολλά" στοιχεία παραθέτει και ίσως μερικά απ' αυτά τα στοιχεία δεν χρειάζονται. Είναι δεδομένο επίσης ότι παρ' όλη την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής στις μέρες μας, το 1993 σε παγκόσμιο επίπεδο το 70% περίπου των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνταν ήταν παθητικά. Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος, που πιθανό να ξαφνιάσει και τους πιο ειδικούς, αναμένοντας μια αντίστροφη σχέση παθητικών-ενεργών εξαρτημάτων. Τέλος είναι η παρουσίαση τους από την ελληνική -και όχι μόνο- βιβλιογραφία. Υπάρχουν π.χ. εξαρτήματα που πρωτοεμφανίστηκαν το 1976 στην παγκόσμια αγορά και μετά από 20 χρόνια σχεδόν αγνοούνται. Κανένα βιβλίο δεν αναφέρεται σ' αυτά.
Καταβλήθηκε προσπάθεια έτσι ώστε η ενημέρωση του παρόντος να λαμβάνει υπ' όψιν της εξαρτήματα και στοιχεία μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές και φυσικά όχι μιας μόνο εταιρείας.
Απευθύνεται στους σπουδαστές ηλεκτρονικής όλων των βαθμίδων καθώς επίσης και στον επαγγελματία, διότι γι' αυτόν είναι και εργαλείο. Οι σπουδαστές ή ο εκπαιδευτικός που καλείται να διδάξει το μάθημα αυτό, έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τη διδακτέα ύλη της βαθμίδας του το περιεχόμενο του εγχειριδίου.
Τα διαγράμματα, οι φωτογραφίες πολλών εξαρτημάτων ακόμη και παραλλαγών τους και οι πίνακες των στοιχείων θεωρήθηκαν απαραίτητοι για την πλήρη παρουσίαση τους.
Ευχαριστίες εκφράζονται και από αυτή τη θέση σ' όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση του: Στη SEMICON, στον κ. Μ. Βουτσίνο της ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, στον κ. Γ. Ρακτιβάν της ΡΗΙLΙΡS ΕΛΛΗΝΙΚΗ Α.Ε., στον κ. Α. Παγώνη και ειδικά στον εκδότη κ. Γ. Παπασωτηρίου για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε.


Θανάσης Γ. Γκιόκας
Δεκέμβρης '96