Ελληνικά English

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ & ΥΛΙΚΩΝ

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Α' ΚΑΙ Β' ΤΟΜΟΥ

Η πρώτη επανέκδοση των δυο τόμων «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ» σε ενιαία μορφή, δηλώνει την αντοχή στο χρόνο, αφού ο Α’ τόμος εκδόθηκε το Μάρτιο του 1997 και ο Β’ τόμος τον Ιούλιο του 2004, παρά την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών διατάξεων.

Η αρχή για τη διδασκαλία του αντίστοιχου μαθήματος έγινε από το Τμήμα Ηλεκτρονικής του ΑΤΕΙ Πειραιά το 2003 και ακολούθησε το Τμήμα λεκτρονικής του ΤΕΙ Αθήνας το 2008.

Θεωρώ ΣΚΟΠΙΜΟ να παρουσιάσω αυτό το βιβλίο μέσα από τις κριτικές τρίτων, για τους δυο τόμους που εκδόθηκαν στο παρελθόν.

1. «Σε όλα τα κεφάλαια αναλύονται τα χαρακτηριστικά, τα ισοδύναμα κυκλώματα, οι κατηγορίες, τα στοιχεία, οι κώδικες, η τυποποίηση και η χρήση των εξαρτημάτων που εξετάζονται». Τεχνική Εκλογή Ιούλιος 1997.

2. «Πλαισιωμένο από πλούσια εικονογράφηση, κατατοπιστικά διαγράμματα και πίνακες, το βιβλίο αυτό προσφέρεται τόσο για διδακτικούς όσο και επαγγελματικούς σκοπούς, προσφέροντας μια εκσυγχρονισμένη όσο και αναλυτική κωδικοποίηση των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, χωρίς να παραλείπει και τα βασικά στοιχεία της θεωρητικής ηλεκτρονικής». ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τεύχος 213.

3. «Γενικά το βιβλίο ασχολείται με τα κοινά και τα σύγχρονα υλικά, είναι εύκολο στην ανάγνωση και κατανόηση και μπορεί κανείς να βρει σ' αυτό ένα μεγάλο πλήθος από πληροφορίες». Ελέκτορ Ιούνιος 1997.

4. «Η σημασία των παθητικών στοιχείων είναι πολύ μεγάλη στην Ηλεκτρονική, αφού ο οικονομικός όγκος (τζίρος) τους υπερβαίνει το 90% του αντίστοιχου όγκου των ενεργών εξαρτημάτων. Τέλος, στο 10 Κεφάλαιο, που αφορά στους αισθητήρες, τους μετατροπείς και τους ενεργοποιητές, εξετάζεται ένας μεγάλος αριθμός (άνω των 60) αυτών των εξαρτημάτων με πολλά λειτουργικά στοιχεία της δομής και της χρήσης τους. Η παρουσίαση ενός τόσο εκτεταμένου αριθμού εξαρτημάτων καλύπτει ένα κενό, που υπήρχε στην ελληνική βιβλιογραφία.». Από τον πρόλογο του Β’ τόμου, Δ.Ι. Φραντζεσκάκης, Καθηγητής Ηλεκτρονικής Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

5. «Η έκδοση αυτού του τόμου αποτελεί μια αναγκαιότητα εξαιτίας της σύγχρονης ηλεκτρονικής τεχνολογίας, η οποία έχει διεισδύσει όχι μόνο στην καθημερινή μας ζωή αλλά και στην κατασκευή και λειτουργία των σύγχρονων οπλικών συστημάτων.». ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ιανουάριος. 2005.

6. «Ο Β' τόμος παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με την αμυντική τεχνολογία, περιέχοντας κεφάλαια για φερρίτες... Ενδεικτικές εφαρμογές για τους φερρίτες είναι τα ραντάρ φασικής διάταξης, ενώ πιεζοηλεκτρικές διατάξεις και μορφοτροπείς χρησιμοποιούνται σε σόναρ. Βεβαίως οι δύο τόμοι δεν απευθύνονται στο γενικό κοινό, αλλά μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο βοήθημα για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με την αμυντική τεχνολογία.» Στρατηγική, Σεπτέμβριος 2005.

7. Στα κεφάλαια αυτά (σημ. συντ. 6ο, 7ο, 8ο, 9ο) παρουσιάζεται η θεωρία, οι κώδικες και πλήθος άλλων χρήσιμων πληροφοριών για κάθε είδος υλικού, πληροφορίες που δύσκολα βρίσκονται ακόμη και σε ξενόγλωσσα βιβλία. Στο πέμπτο (σημ. συντ. 10ο) και τελευταίο κεφάλαιο που αποτελείται από 150 σελίδες παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά πλήθους αισθητήρων και είναι το πιο ενδιαφέρον κεφάλαιο του βιβλίου. Δεν υπάρχει παρόμοια συλλογή σε κανένα τεχνικό βιβλίο στη χώρα μας. Το εγχειρίδιο είναι χρήσιμο τόσο για φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΤΕΙ) όσο και της τεχνικής εκπαίδευσης (ΤΕΕ) καθώς και σε εργαζόμενους στην παραγωγή. Ροβέρτος-Ε. Κινγκ, Καθηγητής Αυτοματισμού και Ρομποτικής, Πανεπιστήμιου Πατρών, Μάιος 2005.

Ευχαριστώ και πάλι όλους τους κριτικούς μου για τον πολύτιμο χρόνο τους, που διέθεσαν για μένα. Ευχαριστώ, επίσης, και τον νέο μου εκδότη, κ. Παντελή Δεμερτζή, όπως και όλους εκείνους, που θα με τιμήσουν ασχολούμενοι με το έργο μου. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να επισκεφθεί το site μου www.giokas.gr, για μια σφαιρικότερη θεώρηση.

Θανάσης Γ. Γκιόκας
Φεβρουάριος 2010